perjantai 17. lokakuuta 2014

Sormuskaupoilla

Minun on ollut jotenkin todella vaikea innostua koko vihkisormuksen valinnasta. Olen ollut aiemmin useita vuosia töissä kultasepänliikkeessä, ja vaikka en ikinä uskonut sanovani näin, olen katsellut timantteja liikaa :D Ja kun niitä timantteja on aikansa tuijotellut, niin nälkähän siinä on kasvanut syödessä. Eli sormuksen valinnasta tai ainakin budjetissa pysymisestä tulee vaikeaa..

Tässä kuitenkin muille muutamia vinkkejä sormuksen valintaan, niin myyjän kuin morsiamenkin näkökulmasta :)

(79) Tumblr

1. Mistä lähteä liikkeelle

Vihkisormuksen valinta kannattaa aloittaa ihan kokeilemalla erilaisia malleja kihlan rinnalle. Vaikka joku sormus olisi maailman ihanin yksinään, se ei välttämättä istu kihlan viereen. Toki ainahan kihlan voi siirtää toiseen sormeen tai uusia vaikka koko setin kerralla ;) Oikeastihan jo kihla kannattaisi valita silmälläpitäen sitä, millaisen vihkisormuksen todennäköisesti haluaa.

2. Budjetti

Vihkisormuksen etsinnässä kannattaa hyödyntää erilaiset koru- ja häämessut, joissa usein on edustettuna useamman valmistajan tuotteita. Messuilta saa monesti myös parhaat tarjoukset. Kultasepänliikkeiden aleistakin voi tehdä löytöjä. Muutenkin joku budjetti kannattaa olla, jotta myyjä voi auttaa etsimään budjetin rajoihin sopivia malleja. Laatu ja timantit maksavat yllättävän paljon, mutta toisaalta sormus on yksi ainoita konkreettisia asioita joita häistä jää muistoksi ja symboliksi, joten siihen kannattaa panostaa.

3. Kultasepänliikkeessä

Eri kultasepänliikkeitä kiertäessä kannattaa sormusmallistoon tutustumiseen varata aikaa. Sormuksia on usein paljon ja aikaa voi helposti vierähtää tuntikin kun niitä rupeaa tarkasti tutkimaan. Paikalle ei kannata mennä pahimpaan ruuhka-aikaan, jolloin joku on koko ajan tönimässä selkään ja kurkottelemassa olan yli. Suosittelen myös lämpimästi ruoka- ja nestetankkausta (ei alkoholi :D) ennen liikkeeseen menoa. Mikään ei ole niin kamalaa kuin sormusostoksilla oleva nälkäkiukkuinen pariskunta.

4. Valinnan vaikeus

Sormuksen valinnassa kannattaa luottaa eniten omaan mielipiteeseen, sillä sinähän sitä sormusta sitten joka päivä katselet. Sulhasilla on ainakin tapana katsoa enemmän hintalappua kuin mallia. Ihan jokaista liikkeen sormusta ei kannata sovittaa, siinä menee vain sekaisin. Jos pidät eniten vaikka rivisormuksista, sovita niitä eri levyisillä rungoilla ja eri kokoisilla kivillä. Kysy myös saako mallia tilattua vaikka suuremmilla timanteilla tai muuten muokattuna, jos se ei tunnu heti täysin sopivalta.

 http://profashionall.tumblr.com/

5. Materiaali

Valmistajista suosisin itse kotimaisia, sillä laatu on yleensä hyvää ja mahdolliset reklamaatiot saa helpommin hoidettua. Materiaalista sen verran että kukin valitkoon mitä haluaa, mutta muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon:

- hopea on pehmeää ja saattaa tummua
- valkokullasta kannattaa valita palladium-versio, jotta välttyy nikkelin haitoilta
- erilaiset mattaukset ja pintakuviot saattavat vaatia uusimista aika ajoin
- valkokultaa kannattaa rodinoida silloin tällöin, jos haluaa säilyttää sen kiiltävänä
- morsiamen ja sulhasen sormusten ei mielestäni tarvitse olla samaa materiaalia tai tyyliäkään, ainakaan jos niistä ei helposti päästä yksimielisyyteen

6. Huolto

Sormuksen kunnossapidon kannalta sitä ei kannata pitää ihan joka tilanteessa, äkkiseltään ajateltuna kuntosali, puutarhatyöt ja sauna ovat ainakin sellaisia. Kaikki ylimääräiset kolhut ja varsinkin timantin pinnalle kertyvä lika saavat sormuksen näyttämään nuhjuiselta. Sormuksen voi viedä kultasepänliikkeeseen puhdistettavaksi tai ostaa puhdistusainetta kotiin. Hätäapuna voi käyttää vaikka fairya. Timanttien istutukset kannattaa joka tapauksessa tarkistuttaa kultasepällä aina välillä.
Pinterest - tradesy
7. Malli

Sormuksen rungon tulee olla riittävän jämäkkä jotta se kestää päivittäistä käyttöä. Myös timanttien määrä ja istutustapa vaikuttavat sormuksen käytettävyyteen. On ihan totta että korkeat istutukset osuvat helpommin esimerkiksi pöydän reunaan, mutta äkkiä sitäkin oppii varomaan. Mikäli sormuksessa on taas miljoona pikkukiveä ne a) saattavat irrota herkemmin b) eivät kestä niin hyvin sormuksen koon muutoksia. Sormuksen kokoa saatetaan joskus joutua muuttamaan esimerkiksi raskauden tai laihtumisen vuoksi.

8. Aikataulu

Sormusta ei kannata ruveta hankkimaan aivan viime tipassa ja odottaa myyjiltä ihmettä. Itse olisin liikkeellä viimeistään kahta kuukautta aiemmin jotta sormus ehditään varmasti valmistaa oikeassa koossa (yleensä parempi vaihtoehto kuin koon muutos) ja jotta se ehditään myös kaiverruttaa. Suosittelen myös sormuksen sovittamista ennen kaiverruksien lisäämistä, sillä kaiverretuilla tuotteilla harvoin on vaihto-oikeutta.

Untitled

Vaikka vihkisormusta katsellaan koko loppuelämä, ei sen valinnasta kannata ottaa ihan hirveää stressiä. Timantit ja korut on kivoja asioita ja ihan hyvin sormukset voi uusia vaikka kymmenvuotis hääpäivänä jos maku on sinä aikana muuttunut :)

ps. Häät.fi sivustolta löytyvä Pieni koruaapinen ja Timantit.com sivusto ovat tutustumisen arvoisia ennen sormuskaupoille lähtöä.

Kuvat: weheartit.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥