perjantai 8. elokuuta 2014

Hääkuvaajan etsintää

Valokuvaajan valitseminen osoittautui vaikeammaksi kuin olin luullut. Kävin läpi kaikki häämessuilta kerätyt esitteet, blogeissa suositellut kuvaajat sekä facebookista ja googlaamalla löydetyt vaihtoehdot. Lopulta minulla oli useamman kymmenen valokuvaajan lista joista kuka tahansa olisi käynyt.

Untitled

Lisäksi laitoin facebookin Häät kuviksi -ryhmään tarjouspyynnön kuvaajille ja sain sitäkin kautta peräti parikymmentä tarjousta. Haussa siis dokumentaarinen hääkuvaus koko päivälle aina valmistautumisesta illan rientoihin asti. Minua miellyttävät modernit, yksityiskohdat huomioivat kuvat, mielellään osa mustavalkoisina. Kuvaajan ei tarvitse olla konkari mutta jonkun verran hääkuvausta olisi hyvä olla taustalla.

Dress

Häät 2015 ryhmässä eräs kuvaaja laittoi morsiammille kyselyn siitä, mikä vaikuttaa eniten hääkuvaajan valintaan. Vastausvaihtoehdot suosituimmuusjärjestyksessä olivat:

- Hieno portfolio
- Samalla aaltopituudella
- Tuttu kuvaaja
- Halpa vaihtoehto
- Suositusten kautta
- Häät kuviksi FB-sivun kautta
- Vielä vapaa
- Mainos netissä/somessa
- Mainos lehdessä/muussa painetussa muodossa

Tämä pisti miettimään että millä perusteella itse valitsen kuvaajan näiden kaikkien loistavien vaihtoehtojen joukosta. Itselle tärkeimpiä kriteerejä ovat hienot, omantyyliset kuvat, viestintä, suositukset ja toki hinta. Monesta valokuvaajasta ei löytynyt netistä muuta tietoa kuin heidän omat sivunsa, ja kieltämättä sellaiset kuvaajat joita on kehuttu esimerkiksi jossain blogissa houkuttelevat enemmän.

Untitled

Monet suosittelevat kahta kuvaajaa, ja tavallaan se olisikin aika hyvä combo. Sekä morsiammen että sulhasen valmistautuminen tulisi kuvattua, hääpaikalla toinen kuvaaja voisi pitää vaikka photoboothia, ja tärkeät hetket tulisi suuremmalla varmuudella kuvattua ja vieläpä kahdesta eri näkökulmasta. Ainoa asia joka tässä mietityttää on juhlapaikkamme ahtaus, mahtuuko sinne kaksi kuvaajaa pyörimään?

Creative Wedding Poses  http://weddbook.com/media/2139103/photography-weddings

Kuvaajien hinnat näyttivät lähtevän 700 eurosta ylöspäin. Nimekkäistä kuvaajista saa maksaa monta tonnia, mutta pääosin hinnat tuntuivat pyörivän tonnin molemminpuolin. Hinta ei ole minulle missään nimessä tärkein kriteeri kuvaajaa valittaessa, mutta hääbudjetin tullessa omasta lompakostani se toki vaikuttaa asiaan. Hinnan perusteella ei oikein voi ennustaa kuvien laatua, joku uraansa aloittelemassa oleva lahjakkuus saattaa tehdä keikan hieman edullisemmin vain kartuttaakseen portfoliotaan. Hinnassa ymmärrän myös sen valtavan työmäärän mikä kuvien muokkaukseen kuluu, puhumattakaan pitkästä kuvauspäivästä.

Love

Kuvauksien hintoihin vaikutti myös kuvausaika, joillain se oli rajattu esimerkiksi kahdeksaan tai kymmeneen tuntiin, toisilla määritelmänä oli vain koko päivä. Kuinka pitkälle iltaan kuvaajaa kannattaa sitten pitää? En toki tarvitse kenestäkään vieraasta tai varsinkaan itsestäni mitään loppuillan känniääliö-kuvia, mutta haluaisin kyllä joitain kuvia myös biletyksestä. Todella vaikea määritellä mitään tiettyä aikaa. Monella kuvaajalla oli myös rajattu kuvamäärä joita toimittavat asiakkaalle. Toiset toimittavat tietyn määrän käsiteltyinä ja loput käsittelemättöminä. Ilmeisesti myös se kannattaa muistaa kysyä, onko kuvaajalla automaattisesti oikeus käyttää kuvia markkinoinnissaan, nettisivuillaan jne.

Retrato do Amor para um dia feliz ♡ ♡  | Senhora Inspiração | via Facebook

Tavallaan haluaisin mieluummin naiskuvaajan, sillä haluaisin otattaa samalla kuvaajalla huomenlahjaksi boudoir kuvat. Lisäksi kun miettii niitä aamun valmisteluja, olisin itse varmaan rennompi naiskuvaajan kanssa? Ehkä sekin että osaa kuvata eläimiä olisi plussaa, sillä Nasu tulee ainakin osaan hääpotreteistamme.

Wedding & Pets  http://weddbook.com/media/2134135/wedding-pets

Kyllähän se kuvaaja sitten löytyi, siitä lisää myöhemmin :)

Kaikki kuvat: weheartit.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥